BIOGRAFIE

Niels de Valk (1969) schrijft, bewerkt en regisseert musicals, voor zowel amateurs als professionals.

Zijn bewerkingen van voornamelijk sprookjes zijn nooit kinderachtig of belerend, maar trachten door een hedendaagse benadering een eigenzinnige fantasiewereld te scheppen.

Geïnspireerd door taalkunstenaars zoals Annie M.G. Schmidt en Godfried Bomans, rijmt hij vakkundig stijl en inhoud samen, waarbij hij gevoel nooit ondergeschikt maakt aan de vorm.

 

Regie en vormgeving worden in zijn werkwijze onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Het regisseren doet hij vanuit een weldoordacht concept, waarin alle disciplines (vormgeving, enscenering, kostumering en choreografie)  de acteursregie op een heldere manier ondersteunen en de beleving door aandacht voor detail op een vaak verrassende manier versterkt wordt.

1/2

Niels de Valk speelt op zestienjarige leeftijd zijn eerste rolletjes bij TeWeKa, het amateurgezelschap uit Melsbroek, waarvoor zijn moeder ook de kostuums verzorgt. Hij volgt danslessen bij Jazzmijn in Machelen en notenleer aan de Academie in Vilvoorde.

Na audities komt hij in 1988 samen met een groep jongeren in 'Romeo & Julia' terecht, de memorabele KVS-productie geregisseerd door Dirk Tanghe. In de herneming het jaar daarop krijgt hij de kans om de titelrol te spelen naast An Tuts. In datzelfde jaar trekt hij langs Vlaamse theaters met 'Voorjaarsontwaken' door De Tijd, in een regie van Lucas Vandervost.

De opleiding die hij daarna aan de befaamde Studio Herman Teirlinck aanvat, wordt na twee jaar ingeruild voor Communicatiemanagement - een studie die volgens hem beter bij hem past op dat moment. Hij studeert cum laude af en begint als communicatieverantwoordelijke bij het Nederlandse modebedrijf de Veldhovengroep in Brussel. Daar werkt hij zich op als International Marketing & Communications Manager voor het damesmerk Stills, een functie die hij van 2002 tot 2012 in het hoofdkantoor in Amsterdam zal uitoefenen.

Ondanks zijn professionele bezigheden vindt hij toch nog de tijd om zich met theater bezig te houden. Hij sluit zich na zijn studies opnieuw aan bij TeWeKa, waar hij naast acteren ook begint te regisseren. Zijn schrijfambities leiden tot de musicalbewerking van 'A Christmas Carol' van Dickens, in samenwerking met componist Herman Maes. In 1999 gaat Scrooge in première, de allereerste musical van TeWeKa. Daarna volgen nog een paar muzikale toneeltjes in het kader van het Straattheaterfestival van Heist-Op-Den-Berg ('De Prinses Op De Erwt' en 'De Nieuwe Kleren Van De Keizer'), waarvoor hij zowel tekst als regie verzorgd. De mini-musical 'De Dansende Schoentjes', een eerste samenwerking met componist Alain Matthyssens, kaapt op het festival de eerste prijs weg. Die samenwerking resulteert in 2005 in een bijzondere bewerking van 'De Tovenaar Van Oz': GrandiOZo!, een productie die hij in 2013 onder zijn regie herneemt bij het Belcantogezelschap van Sint-Niklaas.

Daartussen maakt hij nog bewerkingen van Koning van Katoren van Jan Terlouw (tekst en regie - 2009) en van Blauwbaard (tekst en regie - 2015). Hij schrijft het titelnummer voor de voorstelling van Behekst & Betoverd: 'In De Nacht'. Kers op de taart is de nominatie voor 'Beste Amateurproductie' van de Vlaamse Musicalprijzen in 2012 voor de herneming van 'Scrooge' (tekst en regie - 2012).

In 2016 volgt de stap naar het professionele theater: hij maakt de vertaling van Volmaakt (origineel: 'All The More To Love' - producent: So What? Productions), dat hij regisseert met o.a. Martine de Jager, Daisy Thys, Elke Buyle en An Lauwereins in de hoofdrollen. De musical gaat in oktober 2016 in première in het Fakkeltheater in Antwerpen.

In mei 2017 regisseert hij de musical Chess bij Bohemian Productions in Sint-Niklaas. 

Ondertussen sluit hij zich ook aan bij het Antwerpse semi-professionele musicalgezelschap Inteam, waar hij de content verzorgt voor het programmaboekje van 'Rent', en maakt hij deel uit van het creatieve team. Hij regisseert in april 2018 de musical 'Blood Brothers', in de Rode Zaal van het Fakkeltheater.

 

Ontdek op zijn blog het laatste nieuws.

© Niels de Valk - 2017
 

  • w-facebook
  • Instagram - White Circle